Bø i Telemark , Valenvegen 409 "Fossetun"

"Fossetun" - Idyllisk, gammelt Telemarkstun med bygninger fra 1750-tallet

5 950 000

 • Prisantydning:

  5 950 000,-

 • Totalpris:

  6 100 092

Beregnet totalkostnad: 5 950 000,- (Prisantydning) Omkostninger 172,- (Pantattest kjøper) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 148 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 5 950 000,-)) -------------------------------------------------------- 150 092,- (Omkostninger totalt) -------------------------------------------------------- 6 100 092,- (Totalpris inkl. omkostninger) NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
 • Type:

  Enebolig

 • Eierform:

  Selveier

 • Primærrom:

  327 m²

 • Bruksareal:

  340 m²

 • Oppholdsrom:

  6

 • Soverom:

  5

 • Byggeår:

  1974

 • Modernisert:

  1986

 • Gårdsnummer:

  3

 • Bruksnummer:

  20

 • Energimerking:

  G

 • Finnkode:

  261692963

 • Sist endret:

  02.06.2023 15:13

LAST NED KOMPLETT SALGSOPPGAVE

Beskrivelse

Et Telemarkstun midt i Telemark, med Hørtefossen brusende rett ved og gamle furutrær som beskytter tomten og gir liv og næring til fuglelivet. Eiendommen er satt opp av 8 bygninger, som dannet et idyllisk tun. Den eldste bygningen er Kisestugo, som er hentet fra gården Kise på Hørte, og er fra 1750-tallet. Hovedbygningen (bolighuset) er opprinnelig fra 1800-tallet og hentet fra Union i Skien i 1970. Den ble laftet opp igjen samtidig som garasjen ble oppført. Dette huset ble senere bygget på med en mer moderne del i 1986. Låven, stabburet, lekestuen, eldhuset og en større garasje ble hentet fra andre steder i Sauherad og oppført på eiendommen.

I dag blir eiendommen benyttet som en familiebolig, med god plass til å boltre seg, både 2- og 4-bente. Eiendommen egner seg også veldig bra til selskapeligheter, og det er holdt flere konfirmasjoner, bryllup og bursdagsfester her. I Kisestugo er det god plass til et selskap på 40- 50 personer, og det er dekketøy til flere. Med gode parkeringsmuligheter, kan en arrangere både kurs og andre arrangementer her.

Innhold

Hovedhus: VF, 5 soverom, 3 stuer, 2 kjøkken, 2 bad, 2 toalett, kontor og enda en gang.
Kisestugo: 2 stuer nede, 2 stuer oppe.
Stabbur med loft.
Låve med god plass til oppbevaring eller hobbyrom.
Leikestue
Eldhus med 2 uinnredet rom
Dobbel garasje med carport
Stor garasje med loft

Standard

Boligene har stort sett standard fra byggeårene og er jevnt over blitt godt vedlikeholdt. Alle bad er fra tidlig 90- tallet eller tidligere. Det er varmekabler under alle flisene og varmepumpe i to av stuene.

Entré

Hovedinngangen, som ligger mellom Kisestugo og den nye boligdelen, er åpen og luftig, med flislagt gulv med varmekabler og en flott vegg i natursteinsmur. Steiner er hentet fra Gaustatoppen. Her kan en også sette i gang et spennende vannfall. I denne gangen er det en gjestedo og et enkelt kjøkken. Det er utgang til hagen i øst, med morgensol og utsikt utover bygda. Her kan man nyte lyden av den flotte Hørtefossen, eller rett og slett gå ned for å bade i en av de mange kulpene der nede.

Stue

Det er flere stuer i huset, og den 1. stuen ligger i sentrum, med en staselig trapp opp til 3 av soverommene og badet i 2. etasje. I denne stuen er det varmepumpe og en emaljert etasjeovn fra Ulefoss. I stuen innenfor, også kalt fin-stuen, er det store vinduer og en verandadør ut til veranda mot øst, delvis overbygget. Et lunt og fredelig sted med vakker utsikt til bygda.

Stue 2

TV-stua, som ligger i tilknytning til hovedkjøkkenet har også varmepumpe og peisovn. Det er laget et praktisk kontor mellom disse to stuene.

Kjøkken

Kjøkkenet er romslig, med enkel innredning fra 70-tallet. Hvitevarer medfølger ved salg. Det er et praktisk vaskerom innenfor kjøkkenet.

Bad

Bad i 1. etasje er enkelt, lite og praktisk med dusjhjørne og servant. Eget toalettrom. Badet i 2. etasje er stort, flislagt med varmekabler og inneholder både badekar, dusjhjørne, toalett og dobbel servant med under- og overskap.

Balkong

Fra verandaen i 2. etasje er det morgensol og på klare dager er det utsikt til Norsjø.

Beliggenhet

Fossetun ligger idyllisk til på Hørte, bare 5 km fra Bø og Gvarv, og kun en 2 timers kjøretur fra Oslo. Tunet ligger omkranset av høye furutrær, rett ved Hørtefossen, som frister med flotte badeplasser om sommeren. Hørte kan by på flere fine turstier langs elven, opp i fjellene eller gjennom flotte fruktrehager. For de kunstinteresserte er det mange fristelser i området, blant annet Fargeriet med kunstutstilling og salg av vafler og kaffe, som du kan nyte på Cappelen-benker like ved fossebruset, der det fra gammelt av stod en mølle, som ble drevet med vannkraft. Kjell Hellstrøm har åpent atelier hele sommeren like ved Fargeriet. På gården Li, kan en få kjøpt ferske egg og eplemost på kartong.

I Bø er det også flere fristelser for de spreke, unge og vågale - med både Bø Sommarland, Bø Klatrepark (Høyt & Lavt), flere treningssentre og butikker, cafeer og restauranter. På Akkerhaugen, ved Norsjø Ferieland ligger en av verdens beste kabelbaner for wakeboard - Norsjø Cabelpark. For de motorinteresserte, ligger bilbanen Rallebanen, like i nærheten.

Forsikring

Eiendommen er forsikret i Gjensidige Forsikring.

Tilstandsgrader (TG2/TG3) fra tilstandsrapport:

I tilstandsrapport er følgende elementer gitt tilstandsgrader 3:
- 1. Takstein har generell slitasje i overflate som følge
av brukstid. Stein med slitt overflate har relativt høy
vannoppsugingsevne noe som øker faren for
sprekker/skader ved frostspreng.
2. Tegelstein ligger svakt i forbandt. Dette har
medført stor fuktbelastning på undertak inklusiv
sløyfer og lekter. Stedvis er lekter og sløyfer
fuktskadet.
- Yttervegg er svakt isolert og har manglende
tetthet i forhold til dagens krav til isolasjon og tetthet.
2. Erfaringsmessig vil skjult laftetømmer ha høy
skadefrekvens, skader forekomme ofte
rundt vinduer/dører og knutepunkt.
3. Synlig tømmerlaft er værslitt og har stedvis
råteskader samt skader på laftehoder.
4. Registrert flyvehull i form av skadedyr i
konstruksjonen, omfanget er størst på gavelvegg
ved Kisestugo men skadedyr er også registrert på
klokkertårn. Tilrådelig med kontroll av
skadedyrsfirma.
- Takvindu er punktert.
- Gulv mot grunn i spisestue. Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele
rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i
standardens krav til godkjente måleavvik.
- 1. Det er påvist brennbart materiale nærmere enn
300 mm fra sotluke i stue.
Det er påvist at pipe har sprekker og riss.
- Våtrommene (2 bad og 1 vaskerom) må oppgraderes for å tåle normal bruk
etter dagens krav.
- Branntekniske forhold, brannslukningsapparat utgikk på dato i 2016

Takstrapport inneholder flere elementer som har fått tilstandsgrad 2, se tilstandsrapporten for mer informasjon om dette.

Selgers egenerklæringsskjema

Selger har kommentert på følgende spørsmål i egenerklæringsskjema som er en del av salgsoppgaven:
- Ser spor etter husbukk på den gamle Kisestugo
- Selger har ikke bebodd der selv, og har derfor ikke spesifikk kunnskap om den.
- Avtale om felles borrehull med naboen

Boligens areal

1. etasje:
Bruksareal: 245 m².
Primærrom: 232 m².

2. etasje:
Bruksareal: 95 m².
Primærrom: 95 m². 

Dobbel garasje med carport: 54 m²
Garasje m/loft: 54 m²

Eldhus: 45 m²

Lekestue

Låve: 59 m²

Stabbur: 23 m²

Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. I praksis er dette arealet tilnærmet likt primærrommenes bruksareal (BRA). Se vedlagte tilstandsrapport for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser.

Adkomst

Fra Bø tar du av til venstre inn på Valenvegen, rett ved Fagmøbler. Følg vegen i ca 5 km til du ser skilt FOSSETUN inn til høyre. Fra Hørte er det 2. avkjøring til venstre etter at du har kjørt over broen ved Hørtefoss.

Tomt

Tomten er på over 4 mål, hvor den ene delen er opparbeidet med god parkeringsplass til gjester (god plass til over 20 biler) og den andre halvparten er opparbeidet med plen, busker og blomsterbed.

Garasje / Parkering

På eiendommen er det en dobbel garasje med carport i tillegg til en stor lafta garasje med loft.

Byggemåte

Byggene er stort sett hentet fra andre steder i Telemark og satt opp igjen på stedet, som i dag danner et idyllisk tun. Hovedbygning er opprinnelig en eldre laftet bolig fra Union i Skien. Denne ble satt opp i 1971-1973 samtidig som det ble bygget en dobbel garasje med carport. Stort sett alle bygga er satt opp i laftet tømmer. Den nyere delen i hovedhuset er satt opp i reisverk. Alle bygg er oppført på støpt såle, bortsett fra stabburet. De har alle enten torv på taket eller gammel takstein. Det medfølger en god del gamle takstein i forskjellige varianter, samt mange gamle håndhugget teglstein.

Ferdigattest / brukstillatelse

Det foreligger ferdigattest på det opprinnelige bolighuset, men ikke på andre bygg.

Oppvarming

Oppvarming med strøm eller vedfyring. Det er varmekabler i gulv i begge inngangene.

Energimerking

Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter G

Megler har intet ansvar for informasjon som følger av energiattesten. For fullstendig energiattest fra selger, kontakt megler.

Kommunale avgifter

Kr. 19 210 pr. år

Formuesverdi

Formuesverdi som primærbolig kr. pr. Formuesverdi som sekundærbolig kr. pr. Formuesverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris, som beregnes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger (boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder). Ut fra kvadratmeterprisene til SSB fastsetter Skatteetaten årlige kvadratmetersatser. Disse satsene vil utgjøre hhv. 25% av kvadratmeterprisene for primærboliger (der boligeier er folkeregistrert pr. 1. januar) og 90% for sekundærboliger (alle andre boliger).

Bevaringsverdig

Alle de gamle bygningene er hentet fra andre steder og er ikke registrert i SEFRAK- registrene.

Regulering

Eiendommen  er regulert til enebolig. For ytterligere opplysninger om regulering, vennligst ta kontakt med megler.

Konsesjon / Odel

Det er ingen konsesjon eller odel knyttet til salget av denne eiendommen.

Vei/vann/avløp

Felles borrehull med naboeiendommen. Borrehull ligger på naboens tomt, men strømmen til pumpa går på denne boligen. Det er avtalt at dersom det er behov for vedlikehold, skal utgiftene deles 50/ 50. Privat vei/avløp. Utgifter til vedlikehold av vei og brøyting blir fordelt 50/50 med naboen.

Tilbehør

Det gjøres spesielt oppmerksom på at boligens tilbehør og løsøre ikke medfølger handelen med mindre dette fremkommer av nærværende prospekt. Hvitevarer som ikke er integrert i innredningen, medfølger ikke i handelen. Fastmontert og innebygget kjøkken- og baderomsinnredning følger boligen. Med mindre annet er spesifisert i salgsoppgaven gjelder NAFs normgivende liste over løsøre og tilbehør.

Alt av inventar og møbler kan medfølge etter egen avtale. (Gamle møbler/redskap er stipulert av en takstmann til å ha en verdi på tilsammen ca 200.000,-). Bortsett fra: Hestekjerre/dresin følger ikke med. Hvitevarer medfølger. Gressklipper følger med.

Boligselgerforsikring

Selger har i forbindelse med salget tegnet boligselgerforsikring gjennom Anticimex forsikring.
Selgers egenerklæringsskjema følger vedlagt salgsoppgaven og interessenter må sette seg inn i dette dokumentet før bud inngis.
Boligselgerforsikringen dekker selges ansvar etter avhendingsloven. Dersom kjøper oppdager forhold ved eiendommen som man mener utgjør en mangel, vil Claims handling AS behandle reklamasjonen på vegne av selger. Forsikringsvilkår kan fås ved henvendelse til megler.
Megler gjør særlig oppmerksom på at selger ikke har bebodd den eiendom som legges ut for salg. Selger har derfor ikke spesifikk kunnskap om eiendommen, og har i begrenset grad kunnet supplere og/eller kontrollere opplysningene i denne salgsoppgaven. Det kan i denne sammenheng eksistere feil og skader på eiendommen som ikke er spesifikt opplyst. Kjøper oppfordres til å foreta en særlig grundig besiktigelse, helst med bistand av teknisk sakkyndig.

Boligkjøperpakke / Boligkjøperforsikring

Partners har i samarbeid med If lansert et nytt og gunstig forsikringskonsept for deg som kunde. Dette innebærer at du får alle relevante dekninger inkludert til en meget konkurransedyktig pris.

Kjøper (ikke juridiske personer) har anledning til å tegne Boligkjøperpakken. Denne kan inkludere bl.a. Husforsikring, Innboforsikring, Dobbel rente dekning, Flytteforsikring og Boligkjøperforsikring. Boligkjøperpakken må senest tegnes på kontraktsmøte og prisen avhenger av boligtypen. Ta kontakt for ytterligere informasjon.

Budgivning

Vi oppfordrer alle til å lese Forbrukerinformasjon om budgivning før bud inngis. Alle bud og budforhøyelser skal inngis skriftlig til megler. I tillegg er megler pålagt å innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver før bud kan formidles til selger. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter Bank-ID og vi oppfordrer derfor alle til å gi bud elektronisk ved å benytte GI BUD knappen på eiendommens hjemmeside på Partners.no. Eventuelle forhøyelser kan sendes ved å svare direkte på mottatt sms fra meglers system, til megler per e-post eller SMS: 99 50 54 81 . Alle budforhøyelser skal bekreftes av megler. For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist på alle bud skal være minimum 30 minutter, og budforhøyelser må skje i god tid før fristens utløp. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste et hvert bud og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form. Det gjøres oppmerksom på at budgiver også vil være den som vil stå som kjøper av eiendommen. Dersom man etter at bud er akseptert ønsker å endre hvem som skal stå som eier, forutsetter dette at selger godkjenner en slik endring. Alle involverte parter skal signere kjøpekontrakt og er solidarisk ansvarlig for kjøpet frem til oppgjør er gjennomført.

Overtagelse

Etter avtale.

Diverse

Alle innvendige og utvendige arealangivelser, samt beskrivelser av bygningen er hentet fra vedlagte tilstandsrapport. Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger gitt til takstmann, megler og opplysninger innhentet fra kommunen, eventuelt forretningsfører og andre tilgjengelige kilder. Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen godt, gjerne sammen med sakkyndig, før bud inngis. Det er ikke kontrollert om tomtegrensene stemmer med de grenser/gjerde som fysisk er satt. Det kan være avvik fra dagens rombruk/rombenevnelse i forhold til det opprinnelige byggemeldte/godkjente.

Meglerforetaket oppfordrer evt. budgivere til å lese gjennom fullstendig prospekt/salgsoppgave med vedlegg.

Lov om hvitvasking

Eiendomsmeglingsforetak plikter etter lov om hvitvasking å gjennomføre kontrollhandlinger knyttet til kjøper og selgers identitet og forhold knyttet til gjennomføringen av handelen. Dette omfatter også opplysninger om kundeforholdets formål og tilsikrede art. For kjøper må kontroll av legitimasjon skje senest ved inngåelse av kontrakt. Signering med bankID er regnet som gyldig legitimasjonskontroll. Ved oppdrag hvor juridiske personer (selskap) er part må eiendomsmegler også gjennomføre kontroll av hvilke fysiske personer som kontrollerer selskapet (reelle rettighetshavere). Dersom megler ikke klarer å gjennomføre pålagte kundetiltak må megler avvise kunden og oppdraget. Megler har også plikt å melde forhold som ikke er avklart og fremstår som mistenkelige til Økokrim. Megler kan også i enkelte tilfeller har plikt til å stanse gjennomføringen av handelen.

Eiendomsmegler plikter å gjennomføre ytterligere undersøkelser knyttet til handelen basert på kjøpers egenkapital eller andre forhold knyttet til kjøper. Kjøper oppfordres til å innbetale den delen av kjøpesummen som er egenkapital i en overføring fra egen bankkonto i norsk bank.

Salgsbetingelser

Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.   Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel. Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 2. pktm. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Eiendomsmegler standardkontrakt inneholder bl.a. bestemmelser om at hvis det foreligger vesentlig mislighold som bl.a. gir selger rett til å heve når det er gått 30 dager fra avtalt betalingstid, kjøper aksepterer dette som bindende for seg.

Avhendingsloven

Frivillig salg av fast eiendom reguleres av Lov om avhending av fast eiendom av 3. juli 1992 nr. 93.

Finansiering

Vi har løpende kontakt med finansinstitusjoner som kan tilby lån med konkurransedyktige betingelser. Hvis ønskelig formidler vi gjerne kontakt.

Heftelser

§ 6-1.Lovbestemt pant i fast eiendom.
(1) For skattekrav etter lov av 6. juni 1975 nr. 29 om eigedomsskatt til kommunane har vedkommende kommune panterett foran alle andre heftelser i den eiendom skattekravet gjelder.

(2) Samme panterett har en kommune og kommunale etater for følgende særlige eiendomsavgifter:
a) avfallsgebyr etter lov 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall,
b) feieavgift etter brann- og eksplosjonsvernloven § 28 annet ledd
c) årsgebyr for vann og avløp etter lov 16. mars 2012 nr. 12 om kommunale vass- og avløpsanlegg.

På eiendommen kan det være tinglyst erklæringer/avtaler som for eksempel rett til kommunen til å anlegge vann- og kloakkledninger inkl. reparasjon av disse, bestemmelser om bebyggelsen, gjerder, vei og adkomstrettigheter. Disse erklæringene/avtalene vil følge eiendommen ved salg, og kan ikke slettes. Vennligst ta kontakt med megler for nærmere spesifikasjon av disse.

Adresse og matrikkel

Valenvegen 409 "Fossetun", 3804, Bø i Telemark, Gnr. 3 bnr. 20 i Midt-Telemark kommune

Oppdragsnummer

48-22-0018

Vedlegg til salgsoppgave og kjøpekontrakt

Vedlagt i salgsoppgaven foreligger det reguleringsbestemmelser med kart, tilstandsrapport, egenerklæringsskjema selger, energiattest mm. Alle interessenter oppfordres til å sette seg inn i fremlagte dokumenter før bud inngis. Ta gjerne kontakt med megler dersom du ønsker utlevert dine egne kopier av dokumentene.

Det gjøres oppmerksom på at Lokalmegleren & Partners Bø sine standard kjøpekontrakter blir benyttet i handelen, dersom det ikke avtales noe annet før handel har kommet i stand.

Behandling av personopplysninger

Det gjøres oppmerksom på at foretaket behandler personopplysninger og all behandling skjer iht. personvernregelverket. Meglerforetaket behandler kun personopplysninger som er nødvendig for å gjennomføre oppdraget. Det gjøres oppmerksom på at vi deler dine personopplysninger med offentlige myndigheter i den utstrekning det er nødvendig og med virksomheter som tilbyr tjenester for gjennomføring av oppdraget. For mer informasjon se personvernerklæring på www.partners.no.